//Esikoiskirjailija, infektiolääkäri Reetta Huttusen kannanotto kirjojen ystäville

Esikoiskirjailija, infektiolääkäri Reetta Huttusen kannanotto kirjojen ystäville

Infektiolääkärin kannanotto kirja-alaa varten

Koronavirus tekee tuhojaan myös kulttuurialalla. Koska juuri kirjallisuus on lähinnä sydäntäni, haluan selventää muutamia asioita kaikkien kirja-alalla työskentelevien ja kirjailijoiden puolesta. Infektiolääkärin koulutuksen takia minulla on mahdollisuus kommentoida viruksen tarttumista pinnoilta.

Kirjoja on edelleen turvallista lukea ja tilata verkkokaupoista. Vaikka useat kirjastot ovat kiinni, kirjoja voi edelleen ostaa kaupoista.

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen hengitysteiden pisaroiden välityksellä. Kun sairastunut puhuu, yskii, niistää tai aivastaa, lähietäisyydellä oleva voi saada tartunnan. Korona ei tartu tavaran tai tavaraliikenteen välityksellä. Tästä syystä Suomikaan ei ole keskeyttänyt tavarakuljetuksia ulkomailta. Myöskään Kiinasta lähetetty tavara ei ole ollut riski koronaviruksen leviämiselle, ja tavara on liikkunut normaalisti. Kaupassa myytävät elintarvikkeet eivät ole WHO:n mukaan riski leviämiselle.

Vaikka julkisuudessa ja lääketieteellisessä kirjallisuudessa on keskustelua koronaviruksen leviämisestä kosketuspinnoilta, asialla on merkitystä vain välittömissä kontakteissa. Näitä välittömiä kontakteja ovat esimerkiksi samojen pintojen koskettelu, joita infektiota sairastava on juuri edeltävästi kosketellut. Virus voi elää joitakin tunteja esim. ovenkahvassa, mutta näissäkin tilanteissa sen tartuntakyky on vähäinen. Kirjakuljetukset kestävät tavallisesti vähintään kaksi päivää, joten teoreettistakaan tartuntariskiä ei ole.
Kirjat odottavat selailijaansa ja ostajaansa kauppojen hyllyissä pitkään, jotkut jopa liian pitkään.

Asiasta voi lukea lisää esimerkiksi THL:n sivuilta. https://thl.fi/…/a…/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19
tai WHO:n sivuilta:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Pestään käsiä, ei kuljeta flunssaisina ihmisten ilmoilla, pidetään fyysistä (ei henkistä) etäisyyttä ja luetaan kirjoja!

Reetta Huttunen,

infektiolääkäri, infektiosairauksien dosentti,
Tampereen yliopistollinen sairaala, esikoiskirjailija

By | 2020-03-25T16:27:11+00:00 maaliskuu 25th, 2020|Yleinen|Kommentit pois päältä artikkelissa Esikoiskirjailija, infektiolääkäri Reetta Huttusen kannanotto kirjojen ystäville

Tietoa kirjoittajasta: