//ROOPE KANKARE, SAMPO MUSTONEN & JALO NIINIKANGAS: KAMUNI – 354 ELÄMÄNVIISAUTTA

ROOPE KANKARE, SAMPO MUSTONEN & JALO NIINIKANGAS: KAMUNI – 354 ELÄMÄNVIISAUTTA

KaMuNi – 354 Elämänviisautta on kolmen koulupojan, Roope Kankareen, Sampo Mustosen ja Jalo Niinikankaan, yhteistyön tulos. Poikien suuruudenhullu suunnitelma 10000 viisauden kokoelmasta tiivistyi aluksi 1002 viisauden tavoitteeksi, ja lopputuloksena kasaan on kyhätty yhteensä 354 elämänviisautta, joista jokainen lukija varmasti löytää mieleisensä.

Aivan perinteisestä aforismikokoelmasta KaMuNi-teoksessa ei ole kyse. Pojat ovat itse kehitelleet suurimman osan viisauksistaan – osa taas on tunnetumpien kynäniekkojen käsialaa. Elämänviisaudet on jaettu eri teemojen mukaan yhdeksään eri kategoriaan.

Kokoelma alkaa ajallisuuden pohdinnalla, joka ulottuu myös yhteiskunnallisen ja historiallisen kehityksen tarkasteluun. Toisena tarkastelunkohteena ovat elämän ja kuoleman kysymykset. Kovin synkkiä mietelmiä kokoelmasta on turha etsiä, vaan ajatusten asenne on täysin elämänmyönteinen vaikkakin realistinen: ”Elämä on osa kaikkea ja kaikki on osa elämää”.

Muutamalla sivulla kokoelmassa sivutaan myös politiikkaa. Mietelmissä pohditaan esimerkiksi poliitikon vastuuta ja valtaa. Kenties kokoelman mieltä ylentävin osuus on kuitenkin seuraava, joka käsittelee yleisemmällä tasolla elämänasenteita ja omaan onnellisuuteen vaikuttamisen mahdollisuuksia. Tästä aiheesta viisauksia onkin virrannut vuolaasti. Siinä missä elämänohjeet ovat ”viisaita” ne ovat myös suvaitsevaisia ja lohdullisia: ”Aluksi erilaisuutta hyljeksitään, kunnes siitä lopulta tulee avain menestykseen.”

Parhaimmillaan poikien elämänviisaudet ovat silloin, kun liikutaan konkreettisella tasolla. ”Aina kun ovi sulkeutuu, ikkuna aukeaa. Ihmiset vain yleensä tuijottavat sulkeutuvaa ovea niin pitkään, etteivät huomaa ikkunaa.” Näin tapahtuu myös silloin, kun aihealueena on urheilu ja liikunta: ”Välillä on hyvä myös epäonnistua, sillä sen jälkeen onnistumiset tuntuvat paremmilta.”

Kokoelman kolme viimeistä osiota sisältävät aihealueeltaan sekalaisempia mutta yhtä kaikki perinteisiä ja syvällisiäkin olemassaolon kysymyksiin luotaavia mietelmiä.

Kankareen, Mustosen ja Niinikankaan apuna on ollut ideoimassa suuri joukko muitakin ”tietäjiä”. Jokaisen kirjan viisauden oheen on merkitty symboli, josta viisauden keksijän voi tunnistaa. Mukana on myös yksinkertaisuudessaan hauskoja tussikuvituksia, jotka tuovat oman kotikutoisen säväyksensä kirjaan.

Tämän kirjan luettuaan tuskin kukaan voi väittää, etteikö Suomesta löytyisiä fiksuja ja älykkäitä koululaisia. KaMuNi sopii luettavaksi kaiken ikäisille, mutta sitä voisi suositella erityisesti kouluikäisille, joille saman ikäluokan edustajien kirjoittamat viisaudet saattavat olla hyvin imeytyvässä muodossa.

Roope Kankare, Sampo Mustonen & Jalo Niinikangas: KaMuNi – 354 Elämänviisautta. Enostone, 2016. 141 s. Arvostelukappale kustantajalta.

By | 2017-03-02T11:06:30+00:00 tammikuu 17th, 2017|Kirja-arvosteluja|Kommentit pois päältä artikkelissa ROOPE KANKARE, SAMPO MUSTONEN & JALO NIINIKANGAS: KAMUNI – 354 ELÄMÄNVIISAUTTA

Tietoa kirjoittajasta: