Glück, Louise: Uskollinen ja hyveellinen yö

24.90 sis. alv 10%

Kirjallisuuden vientikeskus FILI on tukenut tämän teoksen kääntämistä.
”Louise Glück ansaitsi Nobelinsa – Runoista löytyy arkisia ihmeitä, mutta vasta sitten, kun romanttiset illuusiot on revitty maan tasalle”
Jani Saxell, Helsingin Sanomat

Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut yhdysvaltalainen Louise Glück (s. 1943) julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Firstborn vuonna 1968, mutta hänen uransa lähti kovaan nousukiitoon vasta 1990-luvulla. Hän on saanut lähes kaikki merkittävimmät yhdysvaltalaiset kirjallisuuspalkinnot (Pulitzer, National Book Award, Bollingen Prize) ja on näin yksi oman sukupolvensa tunnetuimmista ja arvostetuimmista runoilijoista.

”Glückillä on runollinen ääni, josta ei voi erehtyä, ja se tekee koruttomalla kauneudellaan yksilöllisestä olemassaolosta universaalia. Hän etsii yleismaailmallista, ja niin tehdessään hän hakee inspiraatiota myyteistä ja klassisista aiheista, jotka ovat mukana suurimmassa osassa hänen töitään.” Vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkintokomitean lausunto.

   ”Glück kuuluu amerikkalaisen nykykirjallisuuden huomattavimpiin lyyrikoihin. Hänen tuotannossaan on myös paljon huumoria ja nokkeluutta”. Anders Olsson, Nobel-komitean puheenjohtaja.

Uskollinen ja hyveellinen yö kertoo tarinan ritarista, joka matkaa kuoleman maahan; mutta tarinan osat ja näkökulmat muuttuvat ja vaihtelevat. Niistä muodostuu suuri kertomus, jonka piiri on arvoituksellinen ja kohtalokas, sydäntä särkevä ja ihmeitä täynnä.

Tämä kirja on uusin Louise Glückiltä julkaistu teos. Se on suomennettu alkuperäisteoksesta Faithful and Virtuous Night (2014).

Suomennos: Anni Sumari

Kovakantinen, sidottu. 78 sivua.

ISBN 978-952-7389-33-1

Kuvaus

Yhdysvaltalainen Louise Glück (s. 1943) on julkaissut kaksitoista runokokoelmaa ja kaksi esseekokoelmaa. Hän sai vuoden 2020 kirjallisuuden Nobel-palkinnon ”erehtymättömästä runollisesta äänestään, joka koruttomalla kauneudellaan tekee yksilöllisestä olemassaolosta universaalia.” Muihin hänen saamiinsa tunnustuksiin kuuluu Pulitzer-palkinto, National Humanities -mitali, Bollingen-palkinto, Amerikan Runoilijoiden Akatemian myöntämä Wallace Stevens -palkinto sekä American Academy of Arts and Letters -akatemian runouden kultamitali. Glück opettaa Yalen ja Stanfordin yliopistoissa ja asuu Cambridgessa, Massachusettsin osavaltiossa.

Louisen kuva: Katherine Wolkoff / Wylie Agenchy